Regeringen vil smadre dagpengesystemet for de unge

Markante nedskæringer af dagpenge for unge skal finansiere beskatning af aktiehandel. Det fremgår af et lækket udkast fra regeringen. Uhørt uansvarligt og urimeligt, mener FTF.

Nu må regeringens korstog mod ledige stoppe. At lade unge ledige betale for, at mere velbeslåede lettere kan handle med aktier, er uhørt uansvarligt overfor vores dagpengesystem, siger Bente Sorgenfrey. (Foto: Jesper Ludvigsen)

10.11.17
FTF nyhed

Regeringen pønser på at få råd til at lette skatten på aktiehandel ved at skære kraftigt ned på dagpengene til dels ledige under 30 år og dels de ældre ledige. Det fremgår af lækkede beregninger fra regeringen ifølge Weekendavisen.

Regeringen vil hente 100 mio. kr. i 2018, 300 mio. kr. i 2019 og 2020 og endelig 400 mio. kr. de næstfølgende år ved at sænke dagpengene til 50 procent af højeste dagpengesats for unge under 30 år - ligesom det gælder i dag for unge under 25 år. Det betyder 9.201 kr. mindre pr måned til en ung arbejdsløs.

Fuldstændig uhørt
Formand for hovedorganisationen FTF, Bente Sorgenfrey, opfordrer regeringen til at tage sit forslag af bordet straks:

"Det er fuldstændig uhørt at spekulere i en så markant forringelse af dagpengesystemet, som er et grundelement i vores ellers højt besungne flexicurity-model. Man tror næsten ikke sine egne ører: Er regeringen virkelig igen parat til at gå på skovhugst i dagpengesystemet - så kort tid efter, at en bred forligskreds efter langt forarbejde blev enige om en dagpengereform", siger hun.

Dagpengereform trådte i kraft den 1. januar i år.

Af det lækkede udkast fremgår også, at nyuddannede ledige skal have en karensperiode på fire måneder i stedet for i dag én måned, for dem, der ikke har været medlem af en a-kasse i studietiden.

Bente Sorgenfrey tager skarp afstand fra, at unge ledige skal betale for de riges skattelempelser på aktier.

Regeringens forslag rammer også ældre ledige: Seniorjob skal aflønnes til dagpengeniveau. I dag lønnes folk i seniorjob efter overenskomsten på det pågældende område. Hvis der kun må lønnes på dagpengeniveau, vil det svare til en timeløn på højest 108 kr.