Alle partier bag nyt IT-politisk forum

Digitalisering er afgørende for Danmarks fremtid – det skal ud af nørderummet og ind og have politiske muskler. Det er målet med IT-ordføreres nye IT-Forum, som holdt sit første møde i går med FTF som vært.

Alle Folketingets partier står bag det nye IT-Forum, som partiernes IT-ordførere har taget initiativ til. Første møde blev afholdt hos FTF i går. (Foto: FTF)

31.03.16
FTF nyhed

Samtlige partier i Folketinget står bag - og er medlem af - det splinternye IT-forum, som holdt sit første møde i går. SF, V, K og LA var forhindret, alle øvrige partiers IT-ordførere mødt op. Alle politikere udtrykte deres uforbeholdne opbakning til at arbejde for at sætte digitalisering på den politiske dagsorden gennem det nye forum.

FTF var vært for mødet, som ud over Folketingspolitikerne talte en række organisationer med ekspertise og interesser på IT-området, bl.a. Dansk Industri, Dansk Erhverv, Dansk Energi, IT-branchen, Finansrådet, PROSA, Finansforbundet - og FTF.

digitalisering er et tema, vi bliver nødt til at tage til os, både organisationer og politikere. Det fylder alt for lidt på den politiske dagsorden i dag

Kent Petersen, næstformand FTF

Næstformand for FTF, og formand for Finansforbundet, Kent Petersen, sagde på mødet.:

'Tidligere har fagbevægelsen diskuteret, om digitalisering er farlig for medlemmerne. Men digitalisering er et tema, vi bliver nødt til at tage til os, både organisationer og politikere. Det skal ind på den politiske dagsorden, hvor det fylder alt for lidt i dag'.

Kent Petersen pegede på, at mange job står for at blive automatiserede; især indenfor kontor og kundeservice kommer den næste store bølge af automatisering som følge af digitaliseringen.

'Men der er også et kæmpe vækstpotentiale i digitalisering. Målet med det her nye forum bør være at få en politisk erkendelse af, at digitalisering skal være med til at skabe vækst og arbejdspladser', sagde Kent Petersen.

Digitalt foregangsland
En af initiativtagerne til det nye forum, René Gade, ordfører for digitale frihedsrettigheder og IT fra Alternativet var en glad mand efter mødet. Han opsummerede:

'Grunden til at vi har etableret det her forum, er at digitalisering og IT mangler et forum på Christiansborg. Området mangler politisk fokus, og der er intet formelt rum for de digitale ambitioner. Det skyldes især, at området er spredt ud på en lang række ministerområder. Der har manglet et sted, hvor folk udefra kan komme med idéer og ekspertviden til os politikere - et sted, hvor vi politikere kan blive 'iltet' og hvor vi kan sætte en retning for Danmark. Det har vi nu selv skabt. Alle politiske partier bakker op og desuden har vi mødt massiv opbakning fra alle de organisationer og institutioner uden for borgen, vi har talt med', sagde Rene Gade.

'Ambitionen for mig er at få tværpolitisk konsensus om, at Danmark skal være et digitalt foregangsland på alle områder. Første skridt på vejen er dette nye forum, der skal få ambitionen politisk opprioriteret, understregede René Gade.

Brug for politisk lederskab
Dansk Industri ønsker det samme. DI's repræsentant på mødet, Christian Hannibal, sagde det således:

'Digitalisering fylder utroligt lidt i regeringsgrundlaget i forhold til hvor meget det fylder i vores verden og den måde, den forandrer sig på; ordet er nævnt én eneste gang. Det samme gjaldt for den forrige regering. Hvis man tror på, at digitalisering vil forandre samfundet, må og skal det have mere politisk vægt. Vi mangler at se noget politisk forankring på højeste niveau'.

Mette Lundberg fra IT-branchen, efterlyste politisk lederskab med disse ord: 'Vi skal have noget at navigere efter for at komme i front'.