Det blev minusvækst og ikke nulvækst

Kommunerne og regeringen har i dag indgået aftale om kommunernes budget for næste år. Aftalen, som indebærer besparelser på en procent om året frem til 2019, vil lægge et massivt pres på kernevelfærden, advarer FTF’s formand. Kommunerne får dog et lille plaster på såret til næste år.

03.07.15
FTF nyhed

"Den aftale, som kommunerne og regeringen har indgået i dag om kommunernes økonomi, kommer til at ramme kernevelfærden hårdt. I forvejen har de stramme budgetter forringet kvaliteten i landets kommuner og regioner. Det er slet ikke OK", siger Bente Sorgenfrey, formand for FTF.

Ifølge aftalen skal kommunerne spare en procent om året de næste fire år, svarende til ca. 2,4 mia. kr. om året - i alt 10 mia. kr. Til næste år får kommunerne dog tilbageført 1,9 mia. kr., svarende til at besparelsen dér kommer 'ned' på 500 mio. kr. Aftalen siger IKKE noget om tilbageførsel af besparelsen til kommunerne i de efterfølgende tre år, hvor kommunerne også skal spare én procent.

KL's beregninger viser, at den årlige én-procent besparelse svarer til 42 minutters mindre hjemmehjælp om ugen eller 5.000 færre lærere i folkeskolen eller at 4.600 dårligt stillede børn ikke kan få plejefamilie.

"Der bliver reelt tale om minusvækst i stedet for nulvækst. Det hænger ikke sammen med de valgløfter der blev givet. Kan Thulesen Dahl acceptere den linje, for det ligger meget langt fra en lovet 0,8 procents vækstramme?", spørger Bente Sorgenfrey.

KL's formand, Venstre-borgmesteren Martin Damm og en række andre Venstre-borgmestre har været usædvanligt skarpe i kritikken af regeringens planer op til forhandlingerne om aftalen. En massakre på velfærden har Koldings borgmester kaldt regeringens spareplaner for kommunerne. Tæt på løftebrud, har det lydt fra borgmesteren fra Syddjurs.