Efter trainee: Pludselig stod jobbene i kø

Som nyuddannet kunne Christina Sørensen ikke åbne døren til arbejdsmarkedet. Men som trainee sparkede hun den op på vid gab.

Da jeg startede i trainee-forløbet, blev jeg pludselig indkaldt til samtaler, når jeg søgte stillinger. Der kom simpelthen hul igennem, og pludselig havde jeg flere jobs på hånden", fortæller Christina Sørensen, nyuddannet professionsbachelor i ernæring og sundhed (Foto: Privat)

11.08.17
FTF nyhed

Af journalist Sanne Hansen

I februar 2016 blev Christina Sørensen færdig med professionsbacheloruddannelsen i ernæring og sundhed med speciale i ledelse, fødevare og service. Og hun var SÅ klar til at erobre verden.

"Jeg søgte stillinger 'vildt' og bredt. Jeg gjorde opmærksom på mig selv i mange sammenhænge og skrev for eksempel et kursusforslag til AMU (arbejdsmarkedsuddannelserne, red.) - og blev meget fornærmet over ikke straks at få job", fortæller hun med en lille, selvironisk latter.

Serie om trainee

I løbet af I løbet af 2017 bringer vi hver måned en historie om et nyuddannet ledigt medlem, der er kommet tættere på et fast job gennem et traineeforløb. Denne gang fra Kost & Ernæringsforbundet.

Forbundets traineeprogram består af 8 ugers målrettet virksomhedspraktik + fire kursusdage med fokus på adfærd, samarbejde, ledelse og motivation. Den nyuddannede ledige bliver klædt på til sit første job, bliver personlighedstestet og får værktøj og tip til jobsøgningen - og får samtidig styrket sine kompetencer inden for kommunikation og netværk. www.kost.dk/talent

 

Særligt ét stillingsopslag fangede hendes interesse under jobjagten. En stilling på Rigshospitalet, hvor der skulle arbejdes med IT-systemet Master Cater. Men Christina Sørensen manglede specifikke IT-kompetencer.

"Jeg undersøgte, om man kunne tage kurser i systemet. Men det kan man ikke, det foregår ved sidemandsoplæring. Jeg søgte nu stillingen alligevel", konstaterer hun.

Og fik endnu engang et afslag som svar.

Learning by doing
Så læste hun i sit fagblad, Kost, ernæring & sundhed, at Kost & Ernæringsforbundet tilbød et trainee-forløb for nyuddannede professionsbachelorer.

"Jeg betænkte mig ikke i to sekunder. I forvejen var jeg meget opsøgende i forhold til alt, der kunne bringe mig et skridt foran i jobkøen", husker hun.

På kursusdagene forud for i trainee-forløbet mødte Christina Sørensen flere fra sit bachelorstudie, og oplevede, hvordan mange fik målrettet hjælp til at søge kompetencegivende virksomhedspraktik. Selv var hun dog ikke i tvivl om, at hun ville på Rigshospitalet og have fingre i Master Cater Systemet for at lære det at kende.

"Jeg tror, jeg henvendte mig syv gange til dem om et praktikforløb. Jeg var virkelig pushy, for de har jo vanvittigt travlt og vender ikke bare tilbage", griner hun.

Til sidst gav indsatsen resultat, og Christina Sørensen kom i praktik. Hendes ønske om at arbejde med Master Cater blev desuden taget meget vel imod - det var nemlig ikke lykkedes at finde en superbruger til den tidligere opslåede stilling.

Hvad er et trainee-forløb?

Et trainee-forløb består af en kombination af faglig relevant uddannelse og praktik. Uddannelsen kan tilrettelægges af en professionshøjskole eller andre kursusudbydere og fokuserer på at tilføre kursisten særlige spidskompetencer, som er efterspurgte på arbejdsmarkedet.

Praktikken finder sted på en arbejdsplads i form af virksomhedspraktik, løntilskudsjob eller ordinær midlertidig beskæftigelse i forbindelse med jobrotationsprojekter. Trainee-forløb kan påbegyndes når som helst i ledighedsperioden.

"Jeg knoklede virkelig, mens jeg var der, og det lykkedes mig at gennemskue IT-systemet, så jeg kunne løse en kæmpe opgave for dem. Master Cater bliver flittigt brugt i dagligdagen, men til gengæld er der mange forsømte småopgaver, som personalet sukker efter at få løst. Eksempelvis tilføjede jeg delopskrifter til systemet for at lette deres arbejdsdag. Det var et stort tastearbejde. Kedeligt og tidkrævende, men jeg lærte SÅ meget på de otte uger, jeg var der", fortæller hun.

Trainee med faglig stolthed
Sideløbende med sit 'Master Cater kursus' nåede Christina Sørensen også at komme rundt i de mange forskellige funktioner i Rigshospitalets køkken i løbet af praktikken. Hun snusede til diætisternes arbejde, var med i produktionen, gik med kolleger rundt på afdelingerne til patienter og kiggede mellemledere med samme uddannelse som hendes egen over skulderen.

"Virksomhedspraktikken gav på den måde en stor, faglig bevidsthed. Min uddannelse er meget bred. I praktikken fik jeg lov til at se alle fagene samlet op på én arbejdsplads, og det gav mig mulighed for at se alt, hvad vores fag kan. Jeg fik samtidig kontakt med en masse kvinder, der bruger uddannelsen helt forskelligt. Det var virkelig givende", siger hun.Hul igennem til jobbene
Indsatsen med Master Cater Systemet var så god, at Christina Sørensen fik tilbudt den stilling, hun tidligere havde fået afslag på. Men i mellemtiden havde andre muligheder vist sig for hende.

"Da jeg startede i trainee-forløbet blev jeg pludselig indkaldt til samtaler, når jeg søgte stillinger. Der kom simpelthen hul igennem, og pludselig havde jeg flere jobs på hånden", fortæller hun.

Da jeg startede i trainee-forløbet blev jeg pludselig indkaldt til samtaler, når jeg søgte stillinger. Der kom simpelthen hul igennem

Christina Sørensen, professionsbachelor i ernæring og sundhed

Hun takkede med egne ord flabet nej til stillingen på Rigshospitalet og valgte i stedet et job som kostfagligt eneansvarlig i en daginstitution, hvor arbejdstiderne passede bedre med hendes familiesituation.

Christina Sørensen kalder sit trainee-forløb for 'en rigtig god historie' og opfordrer andre til at gå samme vej. Men vær klar på præmissen, opfordrer hun:

"Man skal have et drive, være målrettet og vide, hvad man vil. Man skal jo pludselig både søge praktikplads og stillinger. Og man skal ikke være bange for at henvende sig mange gange, understreger hun. Men lægger man kræfter i det, så kan man virkelig sparke døre ind".

De erhvervede IT-kompetencer bringer hun med sig videre i sit arbejdsliv og er nu godt klædt på til eventuelt senere at søge et job, hvor Master Cater er en del af hverdagen.

Trainee-ordningen

Aftalen er en del af trepartsaftalen fra 2016 om kvalificeret arbejdskraft og Finanslovsaftalen for 2017. Forløbene arrangeres af FTF-organisationer og a-kasser i fællesskab. Et stort projekt for ti fagforeninger og a-kasser på FTF-området i 2014 viste en kontant gevinst ved at inddrage de faglige organisationer og a-kasser i at hjælpe nyuddannede i arbejde indenfor deres eget fagområde.