Efterlønsmassakre uden social profil

Forkortelsen af efterlønsperioden til 3 år og den skærpede pensionsmodregning vil skære dybt i efterlønnen. Det viser beregninger, som FTF har foretaget for forskellige FTF lønmodtagere.

16.05.11
FTF analyseSammenlignet med en sygeplejerske, der i dag er på efterløn i 5 år, mister hendes fremtidige kollega med en 3 årig efterlønsperiode og modregning i pensionen i alt ca. 354.000 kr. som følge af aftalen. Folkeskolelæreren vil få ca. 367.000 kr. mindre udbetalt i efterløn.

I dag kan man modtage efterløn de sidste tre år af perioden uden modregning for pensionsformue. De, der i den nye ordning anvender efterlønsordningen i 3 år, rammes hårdt af, at der fremover modregnes i hele efterlønsperioden. Sygeplejersken må vinke farvel til i alt ca. 203.000 kr. og folkeskolelæreren mister ca. 351.000 kr. på de 3 år.

I en kommentar til tallene siger FTF’s formand Bente Sorgenfrey: ” Med det voldsomme indgreb i efterlønnen fjerner man reelt muligheden for, at lønmodtagerne har råd til at trække sig tidligere tilbage. Det er derfor det rene hykleri, når det påstås, at denne aftale har bevaret efterlønnen"

FTF har også med en SOSU-hjælper som eksempel regnet på, hvad aftalen indebærer for en kortuddannet lønmodtager, der har været på arbejdsmarkedet i 40 år, og afsat ca. 12,5% af sin løn til pension. Regnestykket viser, at SOSU-hjælperen på grund af den forkortede efterlønsperiode og pensionsmodregningen står til at få sine udbetalinger reduceret med i alt ca. 367.000 kr

Hertil siger Bente Sorgenfrey: ” Man må konstatere, at aftalen rammer dybt hos alle lønmodtagergrupper. Også blandt de ufaglærte der har været mange år på arbejdsmarkedet. Så de der påstår, at de med aftalen har sikret den sociale profil er absolut på gyngende grund”

Undersøgelser fra bl.a. SFI dokumenterer, at op til 40 pct. af efterlønsmodtagerne føler sig presset til at forlade arbejdsmarkedet på grund af fx dårligt helbred, pres på jobbet eller ledighed. Kun en meget lille del af denne store gruppe vil være berettiget til den seniorførtidspension, som er indeholdt i aftalen. Betingelserne for at få seniorførtidspension svarer nemlig til betingelserne i førtidspensionsordningen. Bl.a.  Arbejdsmarkedskommissionen vurderer, at kun godt 10 pct. af dem, der går på efterløn, kan få en førtidspension.

FTF’s formand Bente Sorgenfrey siger hertil. ”Aftalen lader en meget stor gruppe af ældre lønmodtagere i stikken. De økonomiske forringelser fjerner muligheden for efterløn, og seniorførtidspension kan de ikke komme på. Der er heller ikke nogle initiativer i aftalen fx i form af uddannelse eller bedre arbejdsmiljø, der kunne forbedre deres muligheder for at blive længere på arbejdsmarkedet. Det er ikke socialt, men asocialt”