Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ansatte på sygehuse skal løbe hurtigere

Regeringen og Danske Regioner har netop indgået en aftale, der indebærer en stigning i produktiviteten på to procent. Men hvis de ansatte skal presses yderligere, skal der tages helt anderledes seriøst hånd om deres psykiske arbejdsmiljø end hidtil, mener FTF.

Mette Løvgren, Journalist | 09.06.12 14:30

Den aftale om næste års økonomi, som regeringen netop har indgået med danske regioner, betyder bl.a. at de ansatte i sundhedssektoren skal øge produktiviteten med to procent.

Men hvis de ansatte skal løbe endnu hurtigere, end de gør i dag, er det helt afgørende at der for alvor tages hånd om deres psykiske arbejdsmiljø. Det pointerer formand for FTF, Bente Sorgenfrey. FTF er hovedorganisation for en række faggrupper i sundhedssektoren som fx sygeplejersker, fysio- og ergoterapeuter, jordemødre og bioanalytikere.

De ansatte i regionerne har allerede gennem en årrække præsteret en stadigt stigende produktivitet. Lige siden starten af nullerne har de ansatte opfyldt en gentaget produktivitetskrav på to procent, påpeger Bente Sorgenfrey.

"Medarbejderne har i dag så travlt, at det går ud over kvaliteten. Skal de løbe endnu hurtigere, må der skabes et bedre psykisk arbejdsmiljø. Desuden må tid og opgaver passe bedre sammen", siger Bente Sorgenfrey.

Øget arbejdsmængde og færre kolleger
Tre ud af fire FTF'ere i regionerne har oplevet en forøget arbejdsmængde per medarbejder på deres arbejdsplads i de seneste to år. To tredjedele har oplevet, at der er blevet færre medarbejdere på deres arbejdsplads på grund af fyringer, ansættelsesstop, naturlig afgang eller frivillig fratræden. Det viser en omfattende undersøgelse af det psykiske arbejdsmiljø, som FTF har foretaget blandt 24.000 af sine medlemmer.

Samtidig med at medarbejderne har presset produktiviteten op, har et stort flertal af dem skullet manøvrere i et mylder af omvæltninger på arbejdspladserne, viser undersøgelsen.

80 procent af FTF'erne i regionerne har inden for de seneste to år oplevet omorganiseringer, sammenlægninger, lukninger el flytninger. Mere end to tredjedele (67 procent) har inden for de seneste to år oplevet, at der blev færre kolleger som følge af ansættelsesstop, naturlig afgang eller frivillig fratræden.

Hver tiende plaget af stress
Undersøgelsen viser også, at 15.500 fuldtidspersoner hvert år er helt eller delvist syge pga. dårligt psykisk arbejdsmiljø. Næsten hver tiende medarbejder er plaget af stress.

Bente Sorgenfrey peger på det psykiske arbejdsmiljø som vor tids store udfordring. Her halter indsatsen langt efter indsatsen for det fysiske arbejdsmiljø - på trods af fakta. Samlet set koster dårligt psykisk arbejdsmiljø på jobbet fx samfundet mere end 30 milliarder kroner om året.

"Det hænger slet ikke sammen, når vi lever i et samfund, hvor medarbejdere oplever store arbejdsmængder, tidspres og frygt for at blive fyret i krisetider, og hvor store faggrupper, der dagligt kommer helt tæt ind på livet af borgere, klienter og kunder, udsættes for høje følelsesmæssige krav. Dårligt arbejdsmiljø skal bekæmpes og forebygges", siger hun.

 

Kontaktinformation

Bente Sorgenfrey

Bente Sorgenfrey

Formand

Telefon: 3336 8801

Mobil: 4045 2645

Lars Granhøj

Lars Granhøj

Konsulent

Telefon: 3336 8878

Mobil: 2672 8878

Skarpe analyser og hurtige nyheder


Seneste FTF nyhed

17.04.14 | OK14: Ja til ny finansoverenskomst [FTF nyhed]

Finansforbundets medlemmer har stemt ja til det forlig, som Finansforbundet og FA blev enige. Dermed får medarbejderne i finanssektoren en ny overenskomst for de kommende tre år.

14.04.14 | Nyt datingsite for offentlige og private virksomheder [FTF nyhed]

FTF vil hjælpe offentlige og private virksomheder med at finde sammen om at udvikle nye produkter og ydelser. Det vil give flere arbejdspladser og øget omsætning til gavn for vækst og velfærd, mener FTF.

14.04.14 | Gør danskerne bedre til IT – og skab job [FTF nyhed]

En million voksne danskere er dårlige til at bruge en computer, og mere end hver tredje mindre virksomhed bruger kun IT til basale ting som fx regnskab. På kun to år er Danmark raslet ned fra en første til en ottendeplads i...

13.04.14 | TR: Jeg vil gerne tage ansvar [TR-info]

Medarbejderrepræsentant i Gentofte Kommune ser frem til at blive inddraget i ledelsens vigtige beslutninger, inden de træffes. Hun håber på opbakning fra ansatte, kolleger og lokale fagforbund.

13.04.14 | TR ender nemt i krydsilden mellem ledelse, kolleger og forbund [TR-info]

Der er store muligheder for mere indflydelse, hvis tillidsvalgte inddrages i ledelsens svære beslutninger, som Gentofte Kommune har planer om. Det mener ekspert, der dog advarer om, at TR let ender i et krydspres mellem kolleger,...

13.04.14 | Invitation: Kommune vil inddrage tillidsfolk i ledelsen [TR-info]

Medarbejdervalgte tillidsrepræsentanter skal inddrages i kommunaldirektionens strategiske beslutninger om alt fra velfærdsteknologi til mulige besparelser. Det mener kommunaldirektør i Gentofte Kommune. FTF roser initiativet:...

12.04.14 | Stort ja til en ny treårig overenskomst [FTF nyhed]

Forligsmand Asbjørn Jensen offentliggjorde fredag den 11. april afstemningsresultatet om mæglingsforslaget for OK-fornyelsen 2014. Dermed har 600.000 privatansatte fået ny treårig overenskomst.

Seneste FTF analyse

10.04.14 | Lederens fem nye roller [FTF analyse]

Flere og flere velfærdsopgaver løses på tværs af fagområder og i samarbejde med private virksomheder, frivillige og borgerne. Det stiller nye krav til lederne i den offentlige sektor, men giver også mere frihed til at tænke ud af...

03.04.14 | Langt flere påbud på grund af dårligt psykisk arbejdsmiljø [FTF analyse]

På et år er antallet af strakspåbud på grund af dårligt psykisk arbejdsmiljø mere end fordoblet, mens påbud og afgørelser om psykisk arbejdsmiljø er steget med 74 procent. Trods stigning udgør påbud og afgørelser om psykisk...

12.03.14 | Arbejdsgivere til tillidsfolk: Forny jer - vi har brug for jer [FTF analyse]

Arbejdsgivere efterspørger tillidsfolk med nye kompetencer: hurtighed, større handlekraft og bedre evne til at færdes uden for de formaliserede møder. Og en anderledes samarbejdende attitude end den, de har med fra den...

10.03.14 | Ny rapport: Offentlige og private samarbejder meget om velfærd [FTF analyse]

Offentlige og private firmaer samarbejder i stor stil om at levere velfærd til borgerne - også på de bløde områder, viser ny rapport. Offentlig-privat samarbejde og innovation er et godt alternativ til klassisk udbud og...

08.03.14 | Danske kvinder fravælger kommunalpolitik [FTF analyse]

Kvinderne i danske byråd udgør kun 30 procent, mens andelen af kvinder i kommunalpolitik i Sverige har ligget stabilt over 40 procent i de sidste 20 år. Det viser nye tal fra FTF.

07.03.14 | Kvinder dominerer Christiansborgs 'bløde' udvalg [FTF analyse]

Samtlige medlemmer af Folketingets finansudvalg er mænd, mens de kvindelige politikere har sat sig tungt på udvalg om sundhed, socialpolitik og integration. Tendensen afspejler det kønsopdelte arbejdsmarked, som der stadig er god...

01.03.14 | Dyrere og dårligere rengøring og løndrift ved udlicitering [FTF analyse]

Dyrere og dårligere kvalitet ved udlicitering af løndrift, viser effektanalyse. Udlicitering og besparelser på rengøring medførte beskidte skoler. Alligevel bruges det som ”succes-eksempel” på besparelse af...