CSC-dom et hårdt slag mod den danske model

Arbejdsretten har i dag afgjort, at CSC kan frigøre sig fra overenskomsten med PROSA. Et hårdt slag mod den danske aftalemodel, mener FTF, der har ført sagen for PROSA.

23.06.11
FTF nyhed

It-virksomheden CSC kan nu, som den har ønsket, frigøre sig fra den overenskomst med fagforeningen PROSA, som har været årsag til den mest omtalte arbejdskamp i Danmark i nyere tid. Det har Arbejdsretten netop afgjort i dag.

Medlemmerne har nu valget mellem pest eller kolera: at takke ja til den langt dårlige HK-overenskomst... eller miste deres job.

FTF, som har ført sagen for PROSA, har i Arbejdsretten argumenteret for, at CSC ikke kan frigøre sig fra overenskomsten, fordi den indeholder en såkaldt fredsaftale. Aftalen binder de ansatte, der arbejder med drift og kørende it-systemer, til ikke at gå i konflikt.

Dommen er et alvorligt slag mod den danske aftalemodel, mener formand for FTF, Bente Sorgenfrey.

Hun mener, at hele begrebet fredsaftale hermed bliver undermineret fremover.

"Hvis det skal være gældende ret, at man så let kan komme ud af en overenskomst, hænger det ikke sammen med at lave fredsaftaler. Dommen fjerner simpelthen fuldstændig det meningsfulde grundlaget for, at arbejdsmarkedets parter indgår fredsaftaler. Herfra bliver det svært - for ikke at sige umuligt - at anbefale nogen organisationer at indgå en fredsaftale", siger Bente Sorgenfrey.

Fredsaftaler, som forpligter medarbejdere til ikke at gå i konflikt, findes allerede i overenskomster for fx sygeplejersker, bioanalytikere, og andre sundhedsfaggrupper og for Finansforbundet.

At en overenskomst både kan rumme en fredspligt for de ansatte - og samtidig være noget, som arbejdsgiveren let kan frigøre fra, er efter FTF's mening helt modsatte poler.

Men Arbejdsretten har nu givet CSC medhold i, at en fredsaftale i en overenskomst ikke giver nogen tryghed for de ansatte i forhold til at få opsagt deres overenskomst i forbindelse med en konflikt.